Главная » 2015 » Сентябрь » 17 » По СОВІСТІ
16:13
По СОВІСТІ

Голові
Кіровоградської обласної
державної адміністрації
Моцному
Василю Кузьмовичу


_________________________________

Напередодні 10-ї річниці незалежності України кожен особисто, свідомо чи напівсвідомо, прагне отримати відповіді на зовні прості три запитання.

Перше, чи правильно вибрав ти свій шлях?
Друге, чи створив ти щось вартісне для людей?
Третє, яка подальша доля твоїх зусиль та праці?

Мені пощастило - я не зрікся своєї любові до КНИГИ, не спокусився на "легкий хліб", і завдячуючи розумінню та допомозі різних людей, зберіг для області унікальну приватну колекцію Олександра Борисовича Ільїна.

Починаючи з 1994 року відділ рідкісної книги обласної бібліотеки, окраса якого - "колекція Ільїна", відвідали сотні гостей нашого міста та області. Це відомі в державі політики, міністри, посли Індії та Японії, письменники, науковці, музиканти і художники з усього світу. Наведу лише одне свідчення, за змістом - узагальнююче.

Професор Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова - Володимир Погребенник
(до речі син досить відомого у державі збирача українських старожитностей - письменника і науковця Федора Погребенника) 30 листопада 1999 року написав в "Книзі відгуків та пропозицій":

"Побувавши в кімнаті з колекцією Ільїна після спілкування з раритетами Одеської публічної бібліотеки, відділу рідкісної книги Наукової бібліотеки ім. В. Вернадського, Бібліотеки С. Петлюри в Парижу чи книгозбірні Університету в Урбан-Шампейн (США), можу з приємністю констатувати: Кіровоград і вся Україна має безцінні книжкові скарби, якими може пишатися перед світом!
Уклінне спасибі Олександру Вікторовичу й усім працівникам бібліотеки ім. Д. Чижевського за збереження колекції в цілому, за фанатичну відданість ідеї збереження скарбів для нащадків. Бажаю відчути нарешті дієву підтримку і клопотання урядових чинників про цей національний набуток".

За минулий рік, маючи фінансову підтримку з боку облдержадміністрації та фонду Дж. Сореса в загальному обсязі 54000 грн., мені з колегами вдалося створити єдиний в Україні "Електронний Музей Книги" На сьогодні його вже відвідали 4000 чоловік із 30-ти країн.

Така зацікавленість різноманітних установ та фахівців в наслідках нашої роботи провокує думку про необхідність і доцільність наступного кроку - створення не віртуального, а реального "Музею Книги та Писемності" в обласному центрі при ОУНБ ім. Д. І. Чижевського.

В існуючих вже музеях - літературному, краєзнавчому, художньому, історико-меморіальному — книга є лише частиною експозицій, її роль не головна.

В нашій державі працюють лише два Музеї, де Книга представлена як фундамент та запорука існування цивілізацій, як об'єкт збирання, зберігання, вивчення та популяризації. В Києві - це Державний музей книги і книгодрукування України, у Львові - музей Івана Федорова. То міста-велетні, з віковими традиціями друкарства.

На сьогодні в фондах обласної наукової бібліотеки ім. Д Чижевського, обласного краєзнавчого музею, обласного художнього музею, обласного архіву накопичені непересічні зразки книжкового мистецтва різних часів та різних народів. Маємо на терені Центральної України і видатних колекціонерів, як-то Федір Плотнір та Володимир Бабенко, чиї зібрання при певних умовах теж могли б збагачувати такі напрямки роботи "Музею Книги та Писемності":

- Походження та розвиток письма у народів світу;
- Рукописна книга ХV-ХХ ст.;
- Західноєвропейська книга ХVІ-ХХ ст.;
- Українські та російські стародруки ХVІ-ХVIII ст.;
- Кирилична книга XIX-XX ст.;
- Друкарня фортеці св. Єлисавети;
- Видавці та друкарні Центральної України в 19-20 ст.;
- Віртуальна книга XXI ст.;
- Мистецтво книги: епохи, країни, майстри;
- Бібліофіли та бібліомани;
- Комедія книги;
- Автографи і екслібриси.

Для того, щоб створений музей відповідав сучасними вимогам та світовому досвіду достатньо:

а) Провести відповідні ремонтні роботи в приміщенні відділу рідкісних документів ОУНБ ім Д І Чижевського;

b) Повернути на роботу до відділу рідкісних документів двох працівників, що створювали впродовж десятиліття розформований 13 березня 2001 року відділ краєзнавчої літератури та рідкісної книги. Сьогодні в відділі працюють лише два фахівці;

с) Відновити громадську науково-наглядову раду для контролю за збереженням і використанням "Колекції Ільїна" із 7-ми осіб. Надати цій Раді статус Попечителів, котрі мають контролювати доцільність тих чи інших рішень та дій адміністрації бібліотеки та співробітників, які працюють з непересічними національними цінностями;

d) Придбати сучасне комп'ютерне та відео-телевізійне оснащення, яке дозволить більш ефективно використовувати збережені цінності в лекційній та екскурсійній роботі.

Я — колекціонер. Проте, коли не стало можливості збирати книги для себе, то став це робить для ДЕРЖАВИ. Думаю, що вчинив правильно.
Впродовж десяти років облдержадміністрація неоднаразово підтримувала мене і моїх колег.

Сподіваюсь і тепер на Вашу допомогу

З повагою —

Олександр Чуднов     
 

Просмотров: 475 | Добавил: chudnov | Теги: Коллекция Ильина, Александр Ильин, кировоград, Александр Чуднов | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar